Zoeken Sitemap - Toegankelijke navigatie Afdrukken

Nieuwsbericht

25-04-2013 (08:37)

Heraanleg stationsomgeving kant Sint-Michiels: start fase 1 op donderdag 2 mei

 

De stationsomgeving kant Sint-Michiels wordt de komende jaren volledig heringericht. Iedereen die hier voorbij komt weet dat dit in mobiliteitstermen terecht als een ‘zwart punt’ wordt aangestipt. Er komt nu een bijna visionaire herinrichting van deze hele omgeving met een scheiding van het verkeer op twee niveaus: het gemotoriseerd verkeer op een balkonrotonde en fietsers en voetgangers op een groot open plein daaronder. De bussen van De Lijn krijgen voorbehouden busbanen in de Rijselstraat en de Koning Albert I-laan. Er komt een nieuwe K&R-parking vlak aan de ingang van het station.

 

De werken gebeuren in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid en de Stad Brugge, naar een ontwerp van het studiebureau Grontmij.

Aannemer: THV Aswebo NV - Depret NV.

 

Na een aantal voorbereidende werkzaamheden kunnen de eigenlijke werkzaamheden van start gaan. Deze zijn opgedeeld in 5 fasen:

 

fase 1:

 • rioleringswerken in de Spoorwegstraat vanaf de Rijselstraat tot juist voor de inrit van  Belgacom
 • aanleg omleidingsweg voor auto’s over Oesterparking A
 • aanleg omleidingsweg voor fietsers
 • aanbrengen van nieuwe tijdelijke K&R-parking tegenover het Kamgebouw, tussen Spoorwegstraat en Koning Albert I-laan, naast de Oesterparking A

fase 2: aanleg rotonde (150 werkdagen)

fase 3: Barrièrestraat - Koning Albert I-laan (110 werkdagen)

fase 4: aanleg pleinverharding (20 werkdagen)

fase 5: afwerking (25 werkdagen).

 

Fase 1 start vanaf donderdag 2 mei. Het einde is voorzien tegen 5 juni.

Volgende info betreft enkel de werkzaamheden tijdens fase 1.

 

Verkeersverloop en maatregelen tijdens fase 1

 • Rioleringswerken Spoorwegstraat
  In de Spoorwegstraat wordt ter hoogte van de werfzone (dit is vanaf de Rijselstraat tot vlak voor de inrit van Belgacom) vanaf 6 mei eenrichtingsverkeer ingevoerd in de richting van Ten Briele/Dorpsstraat. Het lokaal verkeer richting de campus Groene Poorte, Belgacom en de parking onder het Kamgebouw kan doorrijden tot aan de werf. Het doorgaand verkeer in de richting van de Boeveriepoort wordt omgeleid via de Koning Albert I-laan.

  Bezoekers van Belgacom moeten bij het verlaten van het parkeerterrein verplicht rechtsaf rijden in de richting van de Groene-Poortdreef (of ze kiezen de uitrit kant Rijselstraat).

  Gebruikers van de parking onder het Kamgebouw zijn verplicht linksaf te rijden in de richting van de Groene-Poortdreef.

  Ook alle motorvoertuigen komende van de parkeerterreinen van de campus Groene Poorte zijn verplicht rechtsaf te rijden in de richting van de Groene-Poortdreef.

  De Oesterparking B is niet bereikbaar vanaf de Spoorwegstraat, maar wel via de huidige Kiss & Ride-zone langs de Rijselstraat.
  Fietsers en voetgangers nemen de ingerichte veiligheidsdoorgang naast de werfzone.

 • Aanleg omleidingsweg voor auto’s
  De rijstrook voor het links afslaand verkeer langs de Koning Albert I-laan (tegenover Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw) wordt als werfzone ingenomen. Het links afslaan in de richting van het Kamgebouw blijft mogelijk.

 • Aanleg van tijdelijke K&R-parking
  Geen invloed op wegverkeer. De in- en uitrit is voorzien aan de kant van de Spoorwegstraat en zal aangeduid worden met borden. Net als de K&R kant Brugge is dat een zone voor kortparkeren max. 15 minuten. De K&R wordt betalend (10 eurocent) voor wie zijn auto verlaat. Blijf je in of bij je auto, dan is het gratis.

U wenst meer informatie over de werkzaamheden ?

- Met vragen over de uitvoering van de werkzaamheden kan u terecht bij het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid:

 • Werfleider: Jeremy Soenens, Wegendistrict Brugge, t 050 40 49 00
 • Werftoezichter: Stefaan Van Craeynest (aanspreekbaar op het terrein en in de werfkeet).

- Zijn er in verband met het verkeer (toegankelijkheid, enz.) problemen, contacteer dan de dienst Verkeersbelemmeringen van de Politie, Lodewijk Coiseaukaai 3, 8000 Brugge (t 050 44 88 65, f 050 44 88 69, verkeersbelemmeringen@politiebrugge.be).

- Hou ook het eerstvolgende nummer van het stedelijk infoblad Bruggespraak in de gaten. In  dit nummer wordt er in een dossier uitgebreid tekst en uitleg gegeven, met bijhorende plannetjes over dit project.


Stad Brugge
Politie Brugge
Vlaams Gewest
Unizo
Pixular