Zoeken Sitemap - Toegankelijke navigatie Afdrukken

Nieuwsbericht

23-02-2016 (11:43)

Veldstraat fietsstraat

 

De Veldstraat in Sint-Michiels en de Werfstraat in het Stubbekwartier worden de eerste Brugse fietsstraten.

 

In Brugge werd uitvoerig onderzoek gevoerd naar haalbare fietsstraten en werd gewacht op de publicatie van het nieuw mobiliteitsplan.

 

Een fietsstraat is een mooi voorbeeld van de concrete uitbouw van het STOP-principe ( de aandacht in het verkeer gaat eerst uit naar voetgangers en fietsers, daarna het openbaar vervoer en dan pas het autoverkeer) als uitgangspunt van het nieuw mobiliteitsplan. Een fietsstraat draagt bij tot de verdere uitbouw van veilige en comfortabele fietsinfrastructuur, zoals voorzien in ons Fietsplan Brugge.

 

De Veldstraat werd gekozen op basis van haar reeds bestaande statuut als belangrijke fietsverbinding. De straat is een centrale as tussen het station, de balkonrotonde en scholen zoals de basis- en secundaire school Immaculata en iets verderop de hogeschool Vives.

 

De intrede van de fietsstraten zal voor alle weggebruikers een aanpassing vergen. Daarom hierna even de krachtlijnen van de fietsstraat.

Een fietsstraat is opgenomen in het verkeersreglement en wordt aangeduid door specifieke verkeersborden. Motorvoertuigen hebben toegang tot de fietsstraat. Zij mogen fietsers evenwel niet inhalen en hun snelheid mag niet hoger liggen dan 30 km/u. Fietsers mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze enkel opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde als de rijbaan is opengesteld in beide richtingen. Overtreders van de wegcode kunnen door de politie worden beboet.

 

Naar inrichting toe heeft de Stad Brugge gekozen voor het aanbrengen van fietspictogrammen om de 20 meter in elke rijrichting, het herhalen van het verkeersbord ‘fietsstraat’ op het asfalt op heel groot formaat, verkeersborden in de zijstraten en een bijbehorend informatiebord, waarbij het verbod op het inhalen van de fietser extra wordt bekrachtigd.

 

Alle autoparkeerplaatsen blijven behouden.

 

De Veldstraat wordt door de Wegendienst ingericht als fietsstraat in de loop van de maand maart, afhankelijk van de weersomstandigheden.

 

Met deze ingreep zet de stad Brugge een nieuwe belangrijke stap in de uitvoering van het Fietsplan Brugge.


Stad Brugge
Politie Brugge
Vlaams Gewest
Unizo
Pixular