Zoeken Sitemap - Toegankelijke navigatie Afdrukken

Nieuwsbericht

23-02-2016 (13:42)

Dringende werkzaamheden Dampoortbrug II (Buiten de Dampoort)

 

Vanaf maandag 29 februari tot en met vrijdag 4 maart voert waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV dringende werken uit aan het bewegingsmechanisme van Dampoortbrug II (t.h.v. Buiten de Dampoort) over het kanaal Gent-Oostende in Brugge. Tijdens deze werken wordt de brug volledig afgesloten voor alle verkeer. Begin april volgt een gelijkaardige, tweede onderbreking.

 

De hydraulische cilinders van Dampoortbrug II zijn dringend aan vervanging toe.  Deze cilinders zijn belangrijke onderdelen van het bewegingsmechanisme van de brug. Het vervangen van de cilinders van Dampoortbrug II wordt in twee fasen uitgevoerd. Dit is noodzakelijk om de onderbreking voor het verkeer zo beperkt mogelijk te houden.

 

Fase 1:

  • vanaf maandag 29 februari tot en met vrijdag 4 maart;
  • vervanging cilinder 1;
  • volledige onderbreking voor alle verkeer (dus ook voor fietsers en voetgangers).

 

Fase 2:

  • vanaf maandag 4 april tot en met vrijdag 8 april;
  • vervanging cilinder 2;
  • volledige onderbreking voor alle verkeer (dus ook voor fietsers en voetgangers).

 

Minder hinder

Om de herstellingswerken te kunnen uitvoeren, moet de brug in geopende stand vastgezet worden. Daardoor is de brug ontoegankelijk voor alle verkeer, ook voor fietsers en voetgangers. Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden worden enkele minderhinder-maatregelen genomen. Zo is er een duidelijke omleiding en bijhorende signalisatie voorzien. Op de dynamische verkeersinformatieborden wordt aangegeven dat Dampoortbrug II onderbroken is. Wanneer ook Dampoortbrug I opengedraaid is om het scheepvaartverkeer door te laten, worden de Warandebrug en de Kruispoortbruggen niet gedraaid zodat weggebruikers niet al te ver moeten omrijden. De werfzone wordt zo klein mogelijk gehouden zodat de doorstroming van het verkeer op de R30 steeds gegarandeerd blijft.

 

Grootschalige vervangingsoperatie

De werken aan de Dampoortbrug passen binnen een groter onderhoudsproject. Zo werden eerder dit jaar reeds hydraulische cilinders vervangen van de Dampoortbrug I en van de Steenbruggebrug. Later dit jaar staan ook nog de vervanging van de cilinders van de Katelijnepoortbrug en de Boudewijnbrug op het programma. Door de bruggen duurzaam te onderhouden, worden onverwachte onderbrekingen of onveilige situaties, met veel hinder voor het scheepvaartverkeer en het wegverkeer, zoveel mogelijk voorkomen. De hinder is afhankelijk van brug tot brug. Waar mogelijk wordt ook ís nachts en/of tijdens het weekend gewerkt en worden deze werkzaamheden zo veel mogelijk gecombineerd met andere noodzakelijk werkzaamheden om de hinder steeds zo beperkt mogelijk te houden.


Stad Brugge
Politie Brugge
Vlaams Gewest
Unizo
Pixular