Zoeken Sitemap - Toegankelijke navigatie Afdrukken

Nieuwsbericht

15-07-2019 (15:57)

Proefproject kruisen fietspad Horeca Totaal

 

Horeca Totaal Brugge met vestiging in de Sint-Pietersgroenestraat 8 heeft een distributiecentrum in de Krakeleweg. Om een vlotte en korte verbinding te maken tussen beide sites steekt het bedrijf sinds 2015 het fietspad op de oude spoorwegbedding over met heftrucks. Dit gebeurt met toelating van het schepencollege.

 

Het bedrijf wenst in de toekomst deze oversteek ook te kruisen met vrachtwagens om zo de Sint-Pietersgroenestraat te ontlasten van vrachtverkeer. De leveringen met vrachtwagens zouden dus slechts gebeuren via de Krakeleweg. Sinds de ingebruikname van het distributiecentrum in de Krakeleweg is het vrachtverkeer in de Sint-Pietersgroenestraat al merkbaar verminderd.

 

Proefproject vanaf oktober 2019 tot en met maart 2020

Op basis van de nodige onderzoeken geeft het stadsbestuur Horeca Totaal Brugge de toelating onder specifieke voorwaarden (zie verder) om het fietspad met vrachtverkeer te kruisen om zo de verbinding tussen de beide bedrijfsterreinen mogelijk te maken (personenvervoer is niet toegelaten).

 

Om het proefproject mogelijk te maken, moet er op het terrein van Horeca Totaal nog een bijgebouw afgebroken worden. Eens deze klus geklaard, kan het proefproject van start gaan. Horeca Totaal geeft aan dit tegen 1 oktober a.s. te doen.

 

Dit proefproject loopt gedurende 6 maanden, gevolgd door een evaluatie om na te gaan of het project verdergezet wordt of niet.

 

De evaluatie zal gebeuren door:

 

 • observaties door bevoegde stadsdiensten en de partners van de toekomstige fietssnelweg F31 (Brugge Ė Zeebrugge)
 • evaluatie door de buurtbewoners (rondvraag) en gebruikers van het fietspad (op basis van klachten, meldingen)

Bij een negatieve evaluatie wordt het project stopgezet.

Er wordt specifiek voor deze periode gekozen omdat in de periode oktober Ė december ook de meest donkere maanden vervat zitten. Een goede periode dus om deze maatregel uit te testen.

 

maatregelen aan de oversteek

Om de kruising met het fiets- en voetpad door het vrachtverkeer voldoende zichtbaar te maken, worden ook nog de volgende maatregelen genomen:

 

 • het voetpad wordt in het groen geschilderd
 • het fietspad krijgt een rode verflaag
 • er komen passende verkeersborden
 • naast de verkeersborden worden de vlakken van de doorstreek geschilderd om te benadrukken dat de voetgangers en fietsers voorrang hebben
 • de heftrucks en aanhangwagens worden uitgerust met fluorescerende stickers
 • afbraak loods zodat het vrachtverkeer vlot de bocht kan nemen naar de doorsteek komende van/rijdend naar de toerit uit de Krakeleweg (onder voorbehoud)

Na de proefperiode en bij gunstige evaluatie van dit project kunnen nog meer bijkomende maatregelen genomen worden zodat de kruising in alle veiligheid kan verlopen.

 

meer informatie

 

 • Het Huis van de Bruggeling, Frank Van Ackerpromenade 2 (Stationsplein), 8000 Brugge - t 050 44 80 00
  Open: maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 tot 17.00 uur, woensdag van 8.30 tot 20.00 uur, vrijdag en zaterdag van 8.30 tot 12.30 uur. Gesloten op zondag.
  of
 • stuur een mail naar mobi@brugge.be

  

We hopen dat dit project een positieve invloed zal hebben op de verkeersleefbaarheid in de Sint-Pietersgroenestraat.


Stad Brugge
Politie Brugge
Vlaams Gewest
Unizo
Pixular