Zoeken Sitemap - Toegankelijke navigatie Afdrukken

Nieuwsbericht

13-03-2018 (10:32)

Nieuw verkeersverloop 't Zand

 

Met de heraanleg van ’t Zand zet het stadsbestuur in op een duurzame en kwalitatieve ontwikkeling van de historische binnenstad. Naast het opwaarderen van het plein zijn met de heraanleg van ’t Zand ook op het vlak van verkeersleefbaarheid en mobiliteit belangrijke maatregelen genomen. Deze maatregelen hebben ook betrekking op de bereikbaarheid en de verkeersleefbaarheid van de Westmeers en omgeving. Deze aanpassingen gaan in vanaf 16 maart a.s. naar aanleiding van de start van het terrasseizoen. Op het plan in bijlage staat het nieuwe verkeersverloop in uw buurt uitgetekend.

 

Wat wijzigt?

 

 • De verbinding Westmeers - ’t Zand is voor het autoverkeer niet meer mogelijk. Fietsers, bromfietsers en voetgangers hebben toegang tot het plein komende uit de richting van de Westmeers of van het Koning Albert I-park of uit de richting van ’t Zand.
 • De Westmeers, voorbij de Goezeputstraat – vanaf het paaltje aan het plein - en Sint-Jan-in-de-Meers, is integraal opgenomen in het plein. Het verkeer van de Korte Vuldersstraat kan niet meer rechtdoor rijden naar de Westmeers maar rijdt via de Goezeputstraat, de Oostmeers en de Sint-Jan-in-de-Meers om terug in de Westmeers terecht te komen. Hiervoor wordt de rijrichting in de Goezeputstraat, tussen de Westmeers en de Oostmeers, omgekeerd. De rijrichting in de Goezeputstraat, tussen de Heilige-Geeststraat en de Oostmeers, blijft ongewijzigd. Aan de Oostmeers moet men verplicht linksaf de Oostmeers inrijden.
 • De rijrichting van de Oostmeers, tussen de Goezeputstraat en Sint-Jan-in-de-Meers, wordt omgedraaid om de verdere ontsluiting van de Westmeers en de Goezeputstraat toe te laten. De verbinding tussen de Oostmeers en de Westmeers blijft behouden, via Sint-Jan-in-de-Meers en niet meer langs de Goezeputstraat.
 • In de Westmeers, ter hoogte van ’t Zand, komt een paaltje dat het doorrijden naar de Westmeers verhindert. De Westmeers, tussen de Goezeputstraat en ’t Zand, wordt dus doolopend en enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer, fietsers en bromfietsers. De garage in de Westmeers 9, tegenaan ’t Zand, blijft bereikbaar en kan verlaten worden via de Goezeputstraat (beperkt stuk tweerichtingsverkeer).
 • Het autoverkeer in Sint-Jan-in-de-Meers rijdt verplicht linksaf naar de Westmeers en heeft geen toegang meer naar ’t Zand.
 • Voertuigen die in de zone Westmeers, tussen de Goezeputstraat en Sint-Jan-in-de-Meers, moeten leveren, komen via ’t Zand en rijden weg via de Westmeers. Deze voertuigen leveren tijdens de venstertijden tussen 6.00 en 11.00 uur en tussen 19.00 en 21.00 uur. Ze zijn ook in lengte beperkt tot 10 meter.
 • De rijrichting van de Pijpersstraat wordt omgedraaid. De toegelaten rijrichting wordt van de Heilige-Geeststraat naar de Mariastraat. Door het wegvallen van de verbinding tussen de Westmeers en ’t Zand kwam heel wat doorgaand verkeer uit de Katelijnestraat, Dijver en omgeving via de Mariastraat, Pijpersstraat, Heilige-Geeststraat en Goezeputstraat naar de Westmeers en Oostmeers om de ring (station) te bereiken. Door de rijrichting van de Pijpersstraat om te keren wordt het sluipverkeer uit de Westmeers geweerd. Door deze maatregel wordt het doorgaand verkeer uit de West- en Oostmeers geweerd. Het doorgaand verkeer uit de Katelijnestraat en Mariastraat verlaten de stad bij voorkeur via de Gentpoortbrug, Katelijnepoortbrug of Kruispoortbrug.
 • Tijdens de autoluwe shoppingdagen elke zaterdag en elke eerste zondag van de maand vanaf 13.00 uur tot 18.00 uur krijgen de bewoners, die beschikken over een garage of autostandplaats van de volgende straten, toegang tot het eerste deel van de autoluwe Zuidzandstraat tot aan de Sint-Salvatorskerkhof.
  De straten die hiervoor in aanmerking komen zijn: Pijpersstraat – Hoogste van Brugge – Lendestraat – Sint-Salvatorskerkhof – Korte Vuldersstraat – Heilige-Geeststraat – Kleine Heilige-Geeststraat – Oranjeboomstraat – Westmeers, tussen Korte Vuldersstraat en ’t Zand – Goezeputstraat – Oostmeers, tussen Goezeputstraat en Sint-Jan-in-de-Meers.
  Deze toegang wordt geregeld door middel van een doorlaatbewijs. Op vertoon van dit doorlaatbewijs kan men de straten in de autoluwe zone binnenrijden. Personen die een Europese kaart voor mensen met beperking of een stedelijke parkeerkaart voor zorgverstrekkers kunnen voorleggen, krijgen indien dit nodig is, ook doorgang.
  aanvragen doorlaatbewijs
  Een doorlaatbewijs vraagt u aan in de Parkeerwinkel in het Huis van de Bruggeling, Frank Van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge – voorzijde station – 050 44 80 00 – info@brugge.be
  U brengt volgende documenten mee:
  • identiteitskaart van de huurder of eigenaar van de garage
  • eigendomsakte of huurcontract met vermelding van adres van de garage en naam van de aanvrager
  • inschrijvingsbewijs van de wagen waarvoor een doorlaatbewijs wordt aangevraagd.
 • De Parkeerwinkel is open: maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 tot 17 uur - woensdag van 8.30 tot 20 uur - vrijdag en zaterdag van 8.30 tot 12.30 uur.
  meer info over het doorlaatbewijs?
  • Parkeerwinkel - 050 47 55 21
  • balie Parkeerwinkel in het Huis van de Bruggeling

 

Meer info over het verkeersverloop?

Passende verkeersborden zullen de nieuwe verkeerssituatie duidelijk maken.

Vragen? Politie, Lodewijk Coiseaukaai 3, 8000 Brugge – 050 44 88 44 – vragen naar Verkeerdienst

 

’t Nieuwe Zand: een nieuwe mobiliteit

Tegen de zomer volgt er nog een brochure waarin we alle verkeersmaatregelen naar aanleiding van de heraanleg van ’t Zand zullen voorstellen.

 

Kegelschoolstraat en Maagdenstraat: wijziging rijrichting

De heraanleg van het kruispunt Smedenstraat/Vrijdagmarkt/Hoefijzerlaan is volop bezig. Dit kruispunt is volledig voor het verkeer onderbroken. Naar aanleiding van deze wegonderbreking werd de rijrichting in een tweetal straten omgekeerd. Deze twee rode pijltjes vindt u ook terug op het bijgevoegde plan.

De rijrichting in de Kegelschoolstraat werd omgekeerd naar de Smedenstraat toe.

 

Het gedeelte van de Smedenstraat, tussen de Kegelschoolstraat en de Vrijdagmarkt, wordt doodlopend en opengesteld in beide richtingen zodat de handelszaken beleverd kunnen worden.

 

In de Maagdenstraat, het deel tussen Sint-Maartensbilk en de Smedenstraat, werd de rijrichting ook omgedraaid, om de circulatie van de Smedenstraat naar de site rond het Beursplein (en de parking) te behouden.

 

De Smedenstraat is tijdens de onderbreking van het kruispunt Smedenstraat/Vrijdagmarkt en tijdens de onderbreking van het kruispunt van de Boeveriestraat/Hendrik Consciencelaan TIJDELIJK (voor de duur van deze fase van de werkzaamheden) wel bereikbaar via de Unescorotonde, de Koning Albert I-laan, langs het concertgebouw, en dan via een tijdelijke doorgang op ’t Zand/Vrijdagmarkt naar de Hauwerstraat. Het verkeer volgt verder zijn weg via de Zwijnstraat, Sint-Maartensbilk en de Kegelschoolstraat.

 

De Hauwerstraat wordt dus enkel in deze fase terug toegankelijk via ’t Zand en de Vrijdagmarkt in ιιn richting, naar het Beursplein toe. Fietsers blijven toegelaten in beide richtingen.


Stad Brugge
Politie Brugge
Vlaams Gewest
Unizo
Pixular