Zoeken Sitemap - Toegankelijke navigatie Afdrukken

Eindejaarsshoppingdagen 2018

Kerstmis en Nieuwjaar komen alweer in zicht en in de binnenstad wordt het dus straks weer gezellig druk met mensen op zoek naar cadeautjes voor familie, vrienden en geliefden. 

 

Om het shoppen tijdens de eindejaarsperiode extra te stimuleren en aangenaam te maken, slaan de Stad, De Lijn en de Brugse handelaars naar jaarlijkse gewoonte de handen in elkaar om gratis openbaar vervoer aan te bieden en een gedeelte van de binnenstad autoluw te maken.

 

Shoppingdagen

 

Dit jaar worden opnieuw 10 shoppingdagen georganiseerd. Ook nu maakt het eerste soldenweekend, 5 en 6 januari, deel uit van deze actie:

  • zaterdag 8 en zondag 9 december 2018   
  • zaterdag 15 en zondag 16 december 2018  
  • zaterdag 22 en zondag 23 december 2018
  • zaterdag 29 en zondag 30 december 2018 
  • zaterdag 5 januari en zondag 6 januari 2019

 

Verkeersmaatregelen

 

Tijdens de shoppingdagen wordt er, op basis van een tijdelijke politieverordening, tussen 13.00 en 18.00 uur geen gemotoriseerd verkeer toegelaten in de Zuidzandstraat, de Steenstraat, de Geldmuntstraat, de Noordzandstraat, de Markt en de doorsteek naar de Eiermarkt.

 

Een uitzondering geldt voor fietsers, fietstaxiís en shoppingshuttlebusjes. Zij worden wel toegelaten in de autoluwe zone, net als hulpdiensten en (elektrische) rolstoelen gebruikt door personen met een handicap.

 

De centrumparkings Zilverpand en Biekorf zullen van 12.00 tot 18.00 uur niet bereikbaar zijn voor bezoekers, maar wel voor abonnementhouders. De andere ondergrondse parkings blijven gewoon bereikbaar.

 

De toeristische huurkoetsen en fietskoetsen krijgen een tijdelijke halte ter hoogte van het Provinciaal Hof en de busjes van de SightSeeing Line zullen halt houden op de hoek van de Vlamingstraat met de Philipstockstraat.

 

Taxiís worden niet toegelaten in de verkeersluwe straten, ook niet voor mensen met een beperking. De taxistandplaatsen voorzien voor vergunningshouders op de Markt worden tijdens de shoppingdagen van 13.00 tot 18.00 uur tijdelijk verplaatst naar de laad- en loszone in de Wollestraat. De taxistandplaatsen in de Vlamingstraat blijven wel bereikbaar.

 

Uitzonderlijke toegang tot de Zuidzandstraat

 

Reeds vanaf de ring, ter hoogte van de ventweg op de R30, wordt de toegang tot de Zuidzandstraat ontraden door middel van paaltjes.

Enkel bestuurders waarvan de nummerplaat geregistreerd staat in het ANPR-systeem, mogen die dagen, indien echt nodig, stapvoets rijden in de Zuidzandstraat:

  1. bestuurders van voertuigen waarvan de garage door de invoering van de verkeersvrije zone niet meer toegankelijk is (cfr. elke autoluwe zaterdag en eerste koopzondag van de maand);
  2. abonnementhouders van Parking Zilverpand;
  3. bestuurders met een parkeerkaart voor zorgverstrekkers;
  4. bestuurders opgenomen in de 'White List ANPR' o.a. hulpdiensten;
  5. gasten van bepaalde hotels met vertrek- of aankomstdatum op een shoppingdag.

 

Wij verwachten echter dat het gebruik van de wagen tussen 13.00 en 18.00 uur tot een minimum beperkt wordt.

 

De Politie zal de nodige verkeersmaatregelen nemen door enerzijds de inzet van mobiele tekstkarren en wegwijzers en anderzijds het ad hoc ingrijpen waar nodig.

 

(Extra) bussen en parkings

 

De Lijn zal tijdens de shoppingdagen opnieuw de hele dag voor gratis en extra openbaar vervoer zorgen op het volledige stadsnet. De stadsbussen rijden volgens de reguliere dienstregeling. Sommige bussen (lijn 4, 13 en 14) zullen tussen 12.30 en 19.00 uur volgens een aangepast traject rijden, omdat de bediening van de halte op de Markt wegvalt. Deze bussen rijden wel in de Zuidzandstraat, maar draaien vervolgens rechtsaf vlak voor de Sint-Salvatorskathedraal. De dichtste haltes worden Stadsschouwburg, Sint-Salvatorskathedraal en de stopplaatsen aan de Dijver en de O.L.V.-Kerk. Tus≠sen 12.30 en 19.00 uur worden ook extra en gratis busritten van en naar omliggende gemeentes ingelegd, alsook extra pendelbussen van en naar de P&R-parkings Vives en Steenbrugge. Vanaf alle rand- en P&R-parkings is trouwens gratis openbaar vervoer beschikbaar. De parkings van Vives en het AZ Sint-Jan fungeren opnieuw als extra P&R-parkings.

 

De gratis shoppingshuttle rijdt die dagen ook tussen 10.00 en 18.00 uur onophoudelijk in een lus van ít Zand via de Markt naar het Biskajerplein.

 

(Extra) shuttles op weekdagen

 

Ook de weekdagen in de kerstperiode kunnen erg druk zijn. De gratis centrumshuttle, die rijdt tussen het station en Randparking L. Coiseaukaai, zal de verwachte drukte tijdens de weekdagen deels opvangen.

Om extra ondersteuning te bieden legt de Stad tussen 10.00 en 20.00 uur ook een extra shuttledienst in op 26, 27 en 28 december tussen P&R-parking Steenbrugge en de Oude Burg (halte Hof van Watervliet) met een frequentie van 10í.

 

Oudejaarsavondactie

 

Tijdens de oudejaarsavondactie rijden de bussen van De Lijn op 31 december de hele dag gratis van 04.50 uur ís morgens tot 19.59 uur. Er worden geen extra bussen ingelegd. Aansluitend is er gratis en extra nachtaanbod tot 07.00 uur 's morgens op 1 januari 2019.

 

Promotiecampagne

 

Om dit mooie aanbod te promoten stelt de Stad samen met De Lijn een uitgebreid promotieplan op met o.a. een speciale eindejaarsfolder van De Lijn, een spotje op Focus/WTV en een promofilmpje in alle Brugse bioskopen. Verder zullen er diverse advertenties verschijnen in lokale kranten en magazines en zal er promotie gevoerd worden via de social media kanalen en nieuwsbrieven. De cam≠pagne zal ook in het Brugse straatbeeld opduiken, namelijk via bestickering op diverse bussen van De Lijn.

 

Wij hopen u hiermee voldoende geÔnformeerd te hebben en wensen u alvast een fijne eindejaarsperiode toe.

 

Brief aan alle bewoners van de binnenstad

Brief aan de bewoners van 'Nieuw Brugge'

Brief aan de logiesverstrekkende sector

Brief aan de taxibedrijven

Brief aan de handelaars

Toeristische info

Folder De Lijn

 

Stad Brugge
Politie Brugge
Vlaams Gewest
Unizo
Pixular